Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan ‘F-16 satışı için NATO şartı var’ iddiasına ilişkin açıklama
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “F-16’ların satışı için NATO şartı var” argümanını, “ABD yönetimi veya kongresi bu konuda ön şartlar koyuyor ve böyle bir yaklaşımı benimserse kendi yolumuza devam ederiz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cebeci Kız Öğrenci Yurdu’nda düzenlenen Diplomat Akademisi Kampına katıldı. Programın ardından Sözcü Kalın, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsveç ile görüşmenin ileri bir tarihe ertelendiğini hatırlatan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra İsveç bağlamındaki gelişmeler, atılacak adımlara bağlı olarak somut bir tarihin konusu değil. Objektif unsurlarımız olduğunu hep dile getirdik. Bu nedir? Yeter ki tehdit oluşturan terör unsurları Türkiye’nin Milli Güvenliğine yönelik tasfiye edilmeyen, özellikle İsveç bağlamında bu Finlandiya’ya “Üyelik sürecinin ilerlemeyeceğini açık ve net bir şekilde ifade ettik. İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarımızla ve diğer ülkelerdeki NATO sekreterleriyle yaptığımız görüşmelerde hep şunu söyledik. Adım atılırsa cevapsız bırakmayacağız. Türkiye’ye karşı FETÖ, PKK Bu tür yapılar burada temizlendiğinde, buralar artık bu örgütler için güvenli liman olmaktan çıktığında, Türkiye onları cevapsız bırakmayacaktır. Çünkü NATO’nun genişleme ilkesini ilke olarak destekliyoruz. NATO ittifakının önemli bir üyesi ve müttefiki olarak bu süreci olumlu karşılıyoruz ama atılması gerekiyor. Atılan adımların olduğunu belirttik.”
İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirdiklerini ve bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu belirten Sözcü Kalın, “Haziran ayına kadar süreye ihtiyaçları olduğunu zaten ifade ettiler. Bunu tüm müttefiklerimize ve herkese açık bir şekilde ifade ettik. Gecikme yok. Bu bizim meselemiz değil çünkü diğer ülkeler Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinde bu ülkelerin üye olmasını istiyor, bu yönde görüş bildiriyorlar, onlara abluka veya rastgele bir ertelemeden bahsetmiyoruz. Türkiye kaynaklıdır.İsveç tarafıdır.Terörle mücadele yasasını yazıp uygulamaya koyduktan sonra Türkiye’nin bu konudaki taleplerini yasal bir garanti ve çerçeve içinde yerine getirebileceğini belirtmektedir.Dolayısıyla İsveç tarafı, Bu süre istenen tamamlandı, sonra tekrar duruma bakıp ona göre değerlendiriyoruz” dedi.
Olumlu bir adım atılmazsa bu tür olaylar ve gösteriler olsa da sürecin ilerlemeyeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz” dedi.
Finlandiya’da İsveç’te yaşananlara benzer bir olayın yaşanmadığını ifade eden Kalın, “İsveç’teki FETÖ ve PKK yapılanması Finlandiya’da daha sorunsuz görüldüğü için aslında bir süredir kendi aramızda konuşuyoruz. Cumhurbaşkanı da bu yönde hem Finlandiya hem de NATO müttefikleri ile görüşüyor.İsveç’e bir açıklama yaptı.Bu konuda olumlu bir adım atmanız durumunda Türkiye karşılıksız bırakmayacaktır.Bu davet hem İsveç tarafından karşılanıyor. ve Finlandiya.İsveç ve Finlandiya bu süreci birlikte başlattılar ve birlikte irade gösterdiler.Buna saygı duyuyoruz.Bu konuları meslektaşlarımla tartışıyorum.Nasıl bir değerlendirme yapacaklar,nasıl bir teklifle gelecekler ve başlatacaklar mı göreceğiz. yeni bir süreç.bu onların takdirine kalmış bir konu.bizim açımızdan ortaya konulan üçlü mekanizma çerçevesinde adımlar atacağız.Türkiye’nin bu konudaki güvenlik sorunu çözülürse bunu da görürüz.Söz verdik. inci ‘ de olumlu adımlar atardık ama tam tersine, bir şey olursa İsveç’te son olaylar maalesef bu yönde oldu. Kuran’ı yakmamız, Cumhurbaşkanımıza yönelik alçakça gösteriler yapmamız ve buna izin vermemiz kabul edilemezdi. Bu nedenle duruşumuzu net bir şekilde ortaya koyduk. Görüşmeleri ileri bir tarihe erteledik. Olumlu bir adım atılmazsa bu tür olaylar ve şovlar yaşansa da sürecin ilerlemeyeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz” dedi.
Finlandiya ile müzakerelerin sürdüğünü ifade eden Kalın, “Finlandiya bundan sonra farklı bir değerlendirme yapacak mı, bu onların takdirine kalmış bir durum. Kendileriyle istişarelerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki haftalarda bir değerlendirme yapacaklar. Meslektaşlarımla da telefon görüşmeleri yapacağım. Müzakere ve istişareler sonucunda durumu değerlendirip ona göre karar vereceğiz” dedi.
Kalın, ABD Kongresi’nin F-16 programına ilişkin ön koşul açıklamasına ilişkin bir gazetecinin sorusunu yanıtladı:
“Kongrenin F-16 programıyla ilgili ön şartlarını da duyuyoruz. Yönetimin böyle bir talebi ve arzusu olmadığı bilgisini aldık. Bizim değerlendirmemiz bu. Menendez gibi bazı senatörler mesela Menendez gibi getirirse” Kongre’de ön koşul olarak, “Yunanistan’ın F-35 talebine aynı anda olumlu yanıt verirlerse, NATO ittifakı içindeki tarafsızlık konumlarını kaybederler. Bu ön koşul olarak getirilirse, bu Türkiye için kabul edilemez bir durumdur. Buna dayanarak herhangi bir adım atmak bizim haddimize değil. F- 16. programı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine bağlıyorlarsa hiç gündemlerine almamaları daha iyi olur. Bu yönde geri adım atmak bizim meselemiz değil. Bunlar farklı süreçler, bağımsız süreçler. F-16 programını hem hava kuvvetlerimiz hem de NATO için kullanıyoruz. İttifak içinde hava gücümüzü artırmayı maliyetli bir alternatif olarak görüyoruz. Ancak ABD yönetiminin elinde Ada kongresi bu konuda kendi ön şartlarını dayatıp böyle bir yaklaşımla girerse biz de kendi yolumuza devam ederiz. Elimiz kolumuz bağlı oturacak durumda değiliz. TSK, kendi modernizasyonu için kendi imkanlarını geliştirmek üzere diğer alternatiflere de devam etmektedir. Kendi milli kaynaklarımızla yeni teknolojiler ve yetenekler geliştirmeye devam ediyoruz. SİHA teknolojisi alanında son yıllarda güzel gelişmeler kaydettik. TB-2 derken KIRMIZI ELMA yakında uçuşlarına başladı ve yakında envantere girecek. Bu imkan ve kabiliyetlerle Türkiye artık ön plana çıkmıştır.
Sözcü Kalın, “F-16 programı ABD yönetimiyle biter mi?” sorusuna, “Devam etmek isteriz. Biden yönetiminin niyetlerini ve isteklerini biliyoruz ama Kongre’ye takılırsa biz de bitiririz” yanıtını verdi. ona göre değerlendir.”
Gazeteci, ‘Suriye ile görüşmelerin yeri ve tarihi belirlendi mi? Kalın, ‘İran da müzakerelere katılacak’ sorusuna ise şu şekilde konuştu:
“Yer ve tarih henüz belli değil. İran’ı sürece dahil etmekten memnuniyet duyuyoruz. İran, Suriye sahasında önemli bir aktör. İran’ın müzakerelerdeki varlığının bize katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Dışişleri bakanlarımız görüşüyor. Bu ay içinde olabilir ama bir tarih ve yer henüz kesinleşmedi ama önümüzdeki haftalarda bu görüşmelerin gerçekleşmesini bekleyebiliriz.”
Bazı ülkelerin Ukrayna’ya tank teslimi ve Türkiye’nin bu konudaki planının sorulması üzerine Kalın, “Savaşın başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını söylüyoruz” dedi. Tedbir almak onların en doğal hakkıdır. Bu onların harekete geçme hakkıdır. Mücadelelerini böyle değerlendirmek gerekir. Ancak savaşın uzaması başka sorunları da beraberinde getiriyor. Acaba bu sorunu çözmenin yolu bu mudur? Bunu da sormalıyız. En başından beri iki tarafı bir araya getirmek için yoğun bir diplomatik mücadele verdik. vermeye devam ediyoruz. Savaşın 1. yılına gireceğiz, umarız daha uzun sürmez. At, binlerce insanın ölümüne ve yok olmasına neden oldu. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve güvenliği temelinde bir analiz yapılması gerektiği kanaatindeyiz.”